Logo of Nippon Yusen with text "YAK SH

De term "yak shaving" in de programmering komt uit een aflevering van de populaire tekenfilm "Ren & Stimpy" uit de jaren 90. In deze aflevering vraagt Ren aan Stimpy om een yak te scheren. De aflevering met de titel "Stimpy's uitvinding" bevat een scène waarin Ren aan Stimpy vraagt om een yak te scheren, maar om dat te doen heeft Stimpy een speciaal scheermes nodig, dat een speciaal mes vereist, dat geslepen moet worden met een speciale steen, enzovoort. De reeks taken wordt steeds langer en ingewikkelder, wat leidt tot frustratie en het gevoel vast te zitten in een eindeloze lus.

Programmeergrap

Voor programmeurs verwijst yak shaving naar een vergelijkbare situatie waarin ze verstrikt raken in een reeks schijnbaar ongerelateerde taken die moeten worden voltooid voordat ze het oorspronkelijke probleem kunnen aanpakken. Deze extra taken ontstaan vaak door afhankelijkheden, vereisten of onverwachte complicaties. Het kan frustrerend zijn omdat de focus van de programmeur steeds verschuift van het primaire doel, en ze kunnen buitensporig veel tijd en moeite besteden aan schijnbaar triviale of ongerelateerde taken, waardoor ze verder van hun oorspronkelijke doel af komen te staan.

Yak shaving frustreert programmeurs omdat het hun productiviteit belemmert en de voortgang vertraagt. In plaats van zinvolle vooruitgang te boeken bij het voltooien van de hoofdtaak, raken ze verstrikt in een web van secundaire taken die hun aandacht afleiden en kostbare tijd en energie opslokken. Om jaknikken te voorkomen, zijn samenwerking en effectieve communicatie essentieel. Door het probleem te bespreken en de inbreng van anderen te vragen, kunnen ze nieuwe perspectieven krijgen en mogelijk directere oplossingen vinden. Deze gezamenlijke aanpak helpt onnodige omwegen te voorkomen en houdt de focus op de primaire taak.

Scheren?

Het delegeren van taken is ook cruciaal in het voorkomen van jaknikken. Wanneer programmeurs geconfronteerd worden met een groot aantal taken die raakvlakken hebben met het hoofddoel, moeten ze evalueren of sommige van deze taken opnieuw kunnen worden toegewezen. Door taken te delegeren aan teamleden of andere teams die beter geschikt zijn vanwege hun expertise. Scrum masters komen te hulp nadat je een nieuw obstakel hebt gecreëerd genaamd 'het scheren van de jak'.

We zijn ervan overtuigd dat we uw software kunnen verbeteren.

Laten we praten!